sâmbătă, 22 iunie 2019

Ce am citit recent


Cartea Judecăţii de Apoi
Kivrin Engle, o tânără a anului 2054 specializată în istorie medievală, obține autorizația de a efectua o călătorie în timp în Oxfordul anului 1320, o întreprindere considerată periculoasă din cauza distanței temporale mari.
Imediat după expedierea lui Kivrin în trecut, tehnicianul care se ocupase de plasarea ei - Badri Chaudhuri - se îmbolnăvește subit de o afecțiune misterioasă. Înainte de a-și pierde cunoștința, el îl anunță pe Dunworthy că s-a întâmplat ceva rău, dar nu mai apucă să dea alte detalii. Deși imunizată la bolile care afectaseră anul 1320, Kivrin se trezește în trecut grav bolnavă. În starea în care se află este inacapabilă să rețină locul în care se deschisese poarta timpului şi în care ar trebui să ajungă după două săptămâni, pentru a reveni în epoca ei. Salvată de un localnic, ea este dusă și tratată în conacul unui sat din apropiere.
Kivrin suferă destul cât să se apropie de familia adoptivă, o dualitate a conştiinţei şi a receptării bolii duce la înţelegerea fracturată, uneori imposibil de definit a limbajului şi situaţiilor. Ea constată astfel prima atât izbucnirea epidemiei de ciumă după vizita unor feţe bisericeşti ce aranjează o nuntă, cât şi faptul că a ajuns în alt timp decât cel prognozat. Minciunile legendei cu care a sosit în Ev, atracţia aproape de Pasărea Spin către preot, evenimente tot mai sinistre, dureroase, brutale duc la o stare apocaliptică a personajului străin, a celor din jur şi a întregii lumi de la destinaţie, dar şi de la plecare.
Poate cineva supravieţui unui tăvălug de erori? Şi, mai ales, este citirea creştină a situaţiilor din carte singura? Ce rit îngrozitor, întunecat au declanşat oamenii episcopului?
Cine pe cine îngroapă, cine pe cine jeleşte, unde este limita suferinţei? Decide totul Moartea Neagră.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arta BDSM