joi, 23 mai 2019

DESPRE TAROT 3


CARTEA ÎNTOARSĂ


O adevărată enigmă pentru mulţi studenţi ai Tarotului a fost utilizarea, sau nu, a cărţilor întoarse. În general, ele fie nu au fost luate în seamă, apelându-se la traducerea clasică, fie s-a mers pe opusul sensurilor variantei drepte, ceea ce deschide o plajă destul de largă de opţiuni. Pentru o carte precum Elementele, putem avea un ritual eşuat, religios ori ca manieră standard de realizare a lucrurilor, iluzie ca revers la adevăr şi slăbiciune la putere. Ce mai regăsim aici, ca posibilitate?
* O scădere sau o creştere a energiei, deci o amplificare sau reducere a sensului cărţii drepte. Din aceeaşi serie face parte ideea trezirii/blocării totale a energiei cărţii drepte, a unei porţi, oglinzi, mesager.
* O atenţionare de a privi înapoi, adică la cartea precedentă, ale cărei lecţii nu ni le-am însuşit, de a reface un ritual ori a-l repeta, de a relua legătura cu un senior ori maestru. Se poate întoarce surprinzător o situaţie, regânditm un proiect abandonat, mai facem o încercare într-un anumit domeniu, în funcţie de semnificaţia variantei drepte. Tot aici ar putea intra şi dorinţa noastră de a corecta o eroare proprie de acţiune/judecată exprimată de varianta pozitivă, de a schimba cursul unei energii care fusese trimisă greşit, de a completa informaţiile pentru un proces decizional, electiv corect. Se poate întoarce la noi şi un personaj din trecut, din altă viaţă.
* NU, pentru cei care vor un răspuns cu da/nu la întrebări, anularea unei pedepse, a unui scenariu, tipar.
*  Un fel special de „blasfemie” faţă de mesajul cărţii drepte, anulându-l, găsindu-i antonimul, nemesisul, imaginea de negativ sau complementară, explorând sensuri mai diverse decât tiparul în sine. 
* Posibilitatea ca mesajul cărţii drepte să fie valabil, dar să se împlinească mai târziu decât ar fi de aşteptat. Motivul ar putea fi că situaţia la care face referire se află încă într-o fază incipientă, ceea ce ştim despre ea ar putea fi incomplet sau pe alocuri eronat, ar putea interveni diverse obstacole. Cu alte cuvinte, cartea întoarsă poate fi privită ca un potenţial încă nemanifestat sau în manifestare.
* Avertisment, mai ales în cazul cărţilor cu o conotaţie clar negativă. Pentru Moarte, de exemplu, care aduce şi ideea de transformare radicală, înnoire, cea întoarsă poate fi un semnal să nu ne opunem schimbărilor necesare în viaţa noastră. De asemenea, poate indica transferarea într-un eşalon inferior. În acest caz, este foarte important să pricepem de ce am fost pedepsiţi şi dacă vina e, într-adevăr, a noastră.
* O postură submisivă, arătându-ne că nu suntem factorul decident într-o anumită situaţie. De asemenea, putem fi chemaţi să răspundem la o sarcină existenţială..
* O carte întoarsă poate arăta şi primejdii, riscuri, intenţii incorecte ale factorilor care guvernează scena din ea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arta BDSM